Oğuz Atay – Tehlikeli Oyunlar Özet

Okumayı, yazmayı ve paylaşmayı sosyal bir proje haline getirmek ve bunu beraber yapabilmek adına sitemizin açmış olduğu Konuk Yazar Kategorisi’nde bugün yazarlarımızdan Feyza Çevik’in okuyup sizlerle paylaşmak istediği Oğuz Atay’dan Tehlikeli Oyunlar kitabı ile karşınızdayız. Keyifli okumalar.
Oğuz Atay – Tehlikeli Oyunlar Özet. Merhabalar. Size Türk Edebiyatı açısından oldukça önemli bir roman ile geldim. Oğuz Atay’ın okuduğum ikinci kitabı ve ben yazarı çok beğendim. Kullandığı dili, ustalık isteyen mizahı ve zeka dolu ironisine hayran kaldım. Artık ben de üstada diğer hayranları gibi ‘Oğuzcuğum Atay’ diyebilirim.
Tehlikeli Oyunlar Konusu
Kitap, kurmaca romanlardan farklı olarak üst kurmaca türü olarak yazılmış. Birçok yerde bilinç akışı tekniği kullanılmış. Belli bir olay örgüsü yok. Okurken bir paragrafı kaçırırsanız devamında anlatıcının ( yazar ya da karakter) kim olduğunu anlamayabilirsiniz. O yüzden kesinlikle kolay bir kitap değil. Emek verilerek okunması gereken kitaplardan. Kitabımızın başkarakteri Hikmet Benol. Hikmet’in hiç yaşanılmayan bir çocukluğu, ailesine kabul ettiremediği bir gençliği ve sona ermiş mutsuz bir evliliği var. Kısacası hayata tutunamamış, hayat karşısında hayal kırıklığına uğramış bir karakter.
İnsan kurduğu hayallerde mutlu olur. Hayallerimizi istediğimiz gibi yönlendirebiliriz ama hayallerinde bile başarısızlığa uğramış bir karakter var kitapta.
Kitaptan Alıntılar
“Kendimle konuşurken bile onun hoşuna gitmeye çalışıyordum.”
“Beni hemen anlamalısın, çünkü ben kitap değilim, çünkü ben öldükten sonra kimse beni okuyamaz, yaşarken anlaşılmaya mecburum.”
“Sinirimden gülüyorum albayım. Çünkü sinirlerim artık gülmek için kafamın neşelenmesini beklemiyor.”
“Bizim gibilerin hayatında güzellikler, kısa süren aydınlıklardır.”
“Beklenen geç geliyor, geldiği sırada insan başka yerlerde oluyor.”
“Seni görmek istiyordum kısacası. İnsan görmekle bile bazı şeylerin ağırlığına dayanabilir, avunabilir, hayal kurmağa devam edebilir. Sen anlamazsın tabii. Anlamak için insanın bazı eksik yönleri olmalı.”
“Şimdi yanımda olsaydı böyle üşümezdim albayım…”
“Herkes, tarih okuyor albayım; bugüne değer veren kalmadı.“
“Ne kadar süslenseler, bir yerden sırıtıyor zavallılıkları.”
Tehlikeli Oyunlar Arka Kapak
“Oğuz Atay, 1934’te İnebolu’da doğdu. Ankara Maarif Koleji’ni, İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdi. 1960’ta İDMMA İnşaat Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Tutunamayanlar’ın yayımlanmasının (1971-1972) ardından, önemli bir tartışmanın odağında yer aldı. TRT 1970 Roman Ödülü’nü kazanan Tutunamayanlar’ı kısa bir süre sonra, 1973 yılında Tehlikeli Oyunlar adlı ikinci romanı izledi. Hikâyelerini Korkuyu Beklerken başlığı altında topladı. 1911-1967 arasında yaşamış hocası Prof. Mustafa İnan’ın hayatını romanlaştırarak Bir Bilim Adamının Romanı: Mustafa İnan’ı yazdı. Oyunlarla Yaşayanlar adlı tiyatro eseri Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Atay 13 Aralık 1977’de, büyük projesi ‘’Türkiye’nin Ruhu’’ nu yazamadan hayata gözlerini yumdu.”
“Tehlikeli Oyunlar kişinin kendisiyle savaşmasını ve yenmesini, kendini dönüştürmesini hayati bir sorun olarak algılamaya çağıran, çarpıcı ve sarsıcı bir roman. Romanın başkişisi Hikmet Benol, toplumdaki yoğun kargaşanın temelinde yatan gerçeklerle içtenlikle ilgilenmenin toplumu yönetenlerce tehlikeli görüldüğünü seziyor ve “oyun oynuyormuş gibi” ilgilenmenin ve yaşamanın yollarını araştırıyor. Ve hem “tehlikeli” hem de “oyun”la dolu bir yolda gidebileceği son noktaya kadar ilerliyor.”
Tehlikeli Oyunlar Özet.