Namık Kemal – Vatan Yahut Silistre Özet

Okumayı, yazmayı ve paylaşmayı sosyal bir proje haline getirmek ve bunu beraber yapabilmek adına sitemizin açmış olduğu Konuk Yazar Kategorisi’nde bugün yazarlarımızdan Figen Altıntaş’ın okuyup sizlerle paylaşmak istediği Namık Kemal’den Vatan Yahut Silistre kitabı ile karşınızdayız. Keyifli okumalar.
Namık Kemal – Vatan Yahut Silistre Özet. Vatan şairi olarak bilinen değerli yazarlarımızdan Namık Kemal’ in kalemi ile intibah eserini okuyunca tanışmıştım bu eserini ise severek okudum.
Namık Kemal’in hayatını sürgünde geçirmesine neden olan ve sahnelenen ilk tiyatro eseri. Benim de okuduğum ilk tiyatro eseridir. Bana tiyatro türünü okumayı sevdirdi. 4 perdelik bir tiyatro metni şeklindeki kurgu ilk görüşte aşık olan bir çiftle; İslam Bey ve Zekiye Hanım ile başlar. Fakat kısa süre sonra vatanı koruma mücadelesine dönüşür. Kırım savaşı gerçekleşmiş ve İslam Bey vatanı korumak için Zekiye Hanımı ardında bırakıp, cepheye gitmiştir. Fakat Zekiye Hanım, İslam Bey olmadan yaşayamaz. Babasını hiç tanımamıştır. Annesini de yakın zamanda kaybetmiştir ve onu evine bağlayan hiçbir sebebi kalmamıştır. Böylelikle Zekiye Hanım, erkek kılığına girer ve İslam Bey’in arkasından cepheye gider. Silistre, Tuna Nehri kıyısında bir şehirdir. Osmanlı Devleti için her zaman önemli ve stratejik bir nokta olmuştur. İslam Bey ise burayı düşmana karşı savunma görevini üstlenmiştir.
Vatan Yahut Silistre’de Namık Kemal, vatan sevgisi ile akla gelebilecek diğer her türlü duyguyu kıyaslamış ve vatanın her zaman dağa ağır basacağını göstermeye çalışmıştır. Her sayfasında yoğun vatan sevgisiyle dolup taşacağınız, savaşı anında hissedeceğiniz ve vatanı koruyan askerlerle gurur duyacağınız bir eser olduğuna inanıyorum. Akıcı dili ve günümüz haline çevrilmiş Türkçesi ile bir solukta okuyabileceğiniz akıcı bir kitap.
Vatan Yahut Silistre Konusu
Olay 1853 Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı’nda gönüllü olarak orduya katılan İslam Bey ile onun peşinden Silistre’ye giden Zekiye adlı genç kızın aşkı etrafında gelişir. Silistre Kalesi, 15 Mayıs 1854’te Rus ordusu tarafından kuşatılmıştır. İmparatorluğun her yerinden gelen gönüllüler kaleyi savunmaktadır. Zekiye, erkek giysileri giyip Adem ismi ile gönüllülerin arasına karışır. İslam Bey yaralandığında ona bakar. İslam Bey, yaralı olmasına rağmen yanında Zekiye ile birlikte düşman cephanesini ateşlemeye gider. Kuşatma, haftalar boyu süren yoğun saldırılardan sonra Müslüman askerlerin kahramanca direnişi sayesinde kaldırılır. Döndüklerinde kuşatmanın kaldırıldığını gören Zekiye ile İslam Bey bu mutluluk içinde yapılan düğünle evlenir.
Kitaptan Alıntılar
“Ecdâdımızın heybeti ma’rûf-u cihândır,
Fıtrat değişir sanma bu kan yine o kandır.”
“Ah, vatanını sevmeyen adamdan nasıl aşk beklersin?”
“Bu vatanın her karış toprağı atalarımızın kanıyla yoğrulmuştur.”
“Gönülde keramet mi vardır nedir? Bazı zamanlar oluyor, görünmeyeni, fark edilmeyeni de biliyor…”
“ Ne kendimi öldürebiliyorum, ne ölü yaşamak elimden geliyor!”
“Gönlü yaralanmış. Vücudu sağlam görünüyor da canı hasta.”
“Sözleriniz kendi vicdanınızı anlatır…”
“Ölüm askerin son rütbesidir.”
“Vatanın tapusu şehitlerin mezar taşlarıdır.. “
Vatan Yahut Silistre Arka Kapak
“Namık kemal için tiyatro halka doğrudan ulaşabilmesi bakımından oldukça önemli bir türdür. Vatan Yahut Silistre oyununda da vatan sevgisini türlü duygularla çarpıştırıp nihayet hepsinden üstün çıkararak halka vatan fikrini ve sevgisini aşılamak ister.”
“Kırım savaşının yaşandığı yıllarda Zekiye ve İslam Bey arasında yeni başlayan aşk İslam Bey’in cepheye gitmesiyle beklenmedik bir hal alır. Zekiye İslam Bey’in ardı sıra erkek kılığına girerek Silistre savunmasına katılır ve böylece savaş meydanında aşkın, vatan sevgisinin, millet sevgisinin iç içe geçtiği olaylar yaşanır.”
“Vatan yahut Silistre 1 Nisan 1873’te ilk kez sahnelendiğinde halk üzerinde gösterilere varan büyük bir coşku yaratmış, bu etkinin diğer bir sonucu olarak Namık Kemal’in gazetesi İbret kapatılmış kendisi de Magosa’ya sürülmüştür. Yazarı hayattayken Rusça’ ya ve Almanca’ ya çevrilen eser daha sonra pek çok dilde yayımlanır.”
Vatan Yakut Silistre Özet.