Eskimoların Kardan Evleri – İglo Evleri Nedir?

İglo Evleri Nedir? Aslında hepimiz biliyoruz bu evleri. İzlediğimiz çizgi filmler, belgeseller, diziler, filmlerde karşımıza mutlaka çıkmıştır. Hatta çocukken, kardan olmasa da koltuk minderlerinden Eskimolara özenerek İglo evleri yapmadık mı? İçerisinde kurduğumuz küçük dünyada saatlerce vakit geçirmedik mi? Gelelim bakalım şimdi koltuk minderlerinden yapılan değil de kardan olan İglo evlerine.
İglo Evleri Nedir? Aslında sadece İglo değil, İglu ve Eskimo evleri de deniyor. Eskimoların, sürekli olarak yada av sezonlarında geçici olarak yaşadığı evlerdir. İnyupikçe dilinde “ev” anlamına gelmekte, yerel dilde ise çadır.
Sıkıştırılmış kardan yapılan bu evleri, günümüzde genellikle Eskimo diye hitap ettiğimiz, Amerika ve Grönland’ın Kuzeyinde yani kutuplara en yakın yerleşim yerlerinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Yaklaşık olarak 50.000 kadar Eskimo olduğu bilinmekte. Halen vahşi hayatın içinde yer alan Eskimolar, yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını avlanarak gidermektedirler. Vahşi hayattan ve soğuktan korunmak içinde yine bir ev lazımdır. İşte Eskimoların yapmış olduğu bu evler, onların konaklamasını sağlamaktadır.
İglolar Nasıl Yapılır?
Eskimolar tarafından kolay bir iş olan İglo’nun hammadesi sıkıştırılmış sert kar kütleleridir. Normal şartlarda bir Eskimo tarafından sadece bıçak yardımı ile evlerin inşası yaklaşık 1 saat sürmektedir. Evlerin büyüklüğü ise içerisinde barınacak kişilerin hareket edeceği genişlikte olur. İlk olarak kar kesme işlemi ile başlanır. Her kesilen kar tuğlasının yaklaşık olarak, 40 cm eninde, 1 metre boyunda ve 20 cm uzunluğunda olmalıdır.
Kesilen tuğlalar, daire oluşturacak şekilde dizilir. Üst üste koyulan tuğlalar, yükseldikçe bir kubbe biçimini alır. Tıpkı beton inşaatlarda, tuğlaları üst üste dizdikten sonra yapılan sıva işlemi gibi, İglo evlerinde de tuğlalar arasındaki boşlukların kar ile sıvanıp sağlamlaştırılması ve hava alması engellenmesi gerekmektedir. İşlemler sırası ile yapıldıktan sonra duvarlarda hava delikleri açılır. En önemli noktalardan biriside, evin inşası bittikten sonra, bir ışık yardımı ile evin duvarlarının eritilmesi gerekmektedir. Eriyen duvar, tekrar donduğunda çok sert bir hal alır ve İglo evi artık çok daha dayanıklı hale gelir. Hatta bu işlemden sonra, bir kutup ayısını dahi rahatlıkla taşıyabilir.
İglo evlerinin kapısı, küçük bir tünel şeklinde evden uzağa yapılır. Burada ki amaç ise soğuk havanın evin içine girmesini önlemektir. Evlerin içerisinde ki yalıtım oldukça iyi olduğundan, içeride kullanılan lamba ve vücut ısıları birleştiğinde sıcaklık ciddi miktarda artmakta. Ve bu sayede Eskimo dostlarımız hayatlarına devam etmektedir.